Athina Matekovits Dalamaga - Dermatologist - Venereologist

  GR    Make an appointment
  +30 211 01 50 700

Συχνές Ερωτήσεις

Κόκκινα μαλλιά – υψηλότερος κίνδυνος για μελάνωμα;

Τα άτομα με φυσικά κοκκινωπά μαλλιά, λευκό δέρμα και φακίδες το γνωρίζουν ότι δε μαυρίζουν ποτέ! Αντιθέτως, καίγονται εύκολα στον ήλιο, εμφανίζουν φακίδες και το δέρμα τους γερνάει πιό γρήγορα. Επίσης εμφανίζουν συχότερα καρκίνους του δέρματος.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, Oct 31 2012, ένα γονίδιο που ευθύνεται για το χρωματισμό των τριχών και του δέρματος στον πληθυσμό αυτό, ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, ανεξάρτητα από την έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.

Ο καρκίνος του δέρματος συσχετίζεται με άλλους καρκίνους;

Συμφώνα με τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που περιέλαβε πάνω από 150000 άτομα και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Brigham and Women της Βοστώνης, τα άτομα που παρουσιάζουν καρκίνους του δέρματος – εκτός του μελανώματος, όπως βασικοκυτταρικά και ακανθοκυτταρικά επιθηλιώματα, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν και άλλες κακοήθειες, όπως καρκίνο του προστάτη, του μαστού του πνεύμονα ή μελάνωμα.

Η αιτία αυτής της συσχέτισης δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά εικάζεται ότι πιθανώς να οφείλεται σε ελαττωματική ικανότητα των κυττάρων να επιδιορθώνουν τις βλάβες που υφίστανται από την επίδραση διαφόρων περιβαλλοντικών καρκινογόνων (όπως ιοντίζουσα και υπεριώδη ακτινοβολία, χημικές ουσίες, κλπ).

Η σημασία αυτής της ανακάλυψης έγκειται στην ανάδειξη ενός πιθανώς κοινού μηχανισμού καρκινογένεσης στο δέρμα και στα άλλα όργανα, που με την πρόοδο των ερευνών θα μπορεί μελλοντικά να στοχευθεί με πιο αποτελεσματικά φάρμακα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στο περιοδικό PLOS Medicine και άρθρο με τα σημαντικά αυτά αποτελέσματα δημοσίευσε άμεσα και το περιοδικό TIME.

Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για να ασχοληθώ με τις ρυτίδες;

Οι περισσότερες ρυτίδες στο πρόσωπό μας αρχίζουν να σχηματίζονται νωρίς κατά την ενήλικη ζωή μας, κυρίως λόγω των μορφασμών που ασυναίσθητα κάνουμε. Η σύσπαση των μυών του προσώπου που είναι υπεύθυνοι για τις εκφράσεις του, δημιουργούν ρυτίδες στο δέρμα, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου γίνονται μόνιμες αύλακες.

Σε πρόσφατη δημοσίευση του JAMA Dermatology, κορυφαίοι Αμερικανοί Δερματολόγοι από τη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη εξηγούν τους λόγους για τους οποίους είναι καλύτερα κανείς αν ξεκινάει νωρίς προληπτικές θεραπείες αναζωογόνησης του δέρματος με ενέσιμα υλικά ή/και λέιζερ, πριν δημιουργηθούν οι μόνιμες ρυτίδες. Αναφέρουν χαρακτηριστικά το παράδειγμα δίδυμων αδελφών, εκ των οποίων η μία ξεκίνησε συστηματικά προληπτικές θεραπείες από την ηλικία των 25, ενώ η άλλη έκανε απλώς κάποιες περιστασιακές θεραπείες. Μετά από 13 χρόνια, η πρώτη δεν είχε σχεδόν καθόλου ρυτίδες, ενώ στη δεύτερη η πάροδος του χρόνου ήταν εμφανής στο πρόσωπό της. Ακολουθεί επιστημονική τεκμηρίωση των προτερημάτων των προληπτικών θεραπειών αναζωογόνησης του προσώπου και οι ειδικοί καταλήγουν ότι το ερώτημα ” μήπως είναι πολύ νωρίς να ξεκινήσω…” θα έπρεπε να τεθεί ως “πότε πια είναι πολύ αργά για να επέμβει κανείς στη γήρανση του προσώπου…”

Πόσο ασφαλή είναι τα προϊόντα περιποίησης;

Στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικάνικης Ακαδημίας Δερματολογίας (73rd AAD Meeting, San Francisco, CA), στα πλαίσια της παρουσίασης των θεμάτων “Hot Topics” η Ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια δερματολογίας Zoe Diana Draelos (Duke University, North Carolina), εξειδικευμένη στη μελέτη των δερμοκαλλυντικών, παρουσίασε ομιλία σχετικά με την ασφάλεια των καλλυντικών.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στις καλλυντικές κρέμες τα δύο τρίτα των συστατικών είναι αβλαβείς ενυδατικοί παράγοντες. Τα συντηρητικά και οι σταθεροποιητικοί παράγοντες είναι δυνητικά επιβλαβείς ουσίες, ωστόσο βρίσκονται σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, που μάλλον δεν θέτουν σε κίνδυνο τη γενικότερη υγεία.

Ωστόσο, οι βαφές μαλλιών (ιδιαίτερα οι σκουρόχρωμες) περιέχουν αρωματικές αμίνες, οι οποίες είναι χημικές ενώσεις με αποδεδειγμένα μεταλλαξιογόνο και δυνητικά καρκινογόνο δράση. Για το λόγο αυτό οι βαφές μαλλιών δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αμέσως πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Μετα-αναλύσεις που έγιναν για να διερευνηθεί η συσχέτιση της χρήσης βαφής μαλλιών με διάφορους τύπους καρκίνου (αιματολογικές κακοήθειες και καρκίνοι συμπαγών οργάνων) δεν έχουν οδηγήσει προς το παρόν σε σαφή συμπεράσματα.

Γιατί χρησιμοποιούμε λάθος τα αντηλιακά μας;

Τα σύγχρονα αντηλιακά είναι προϊόντα επισταμένης έρευνας και υψηλής τεχνολογίας, που προορίζονται για την φωτοπροστασία του δέρματος σε όλα τα επίπεδα. Κατά συνέπεια, τα αντηλιακά έχουν μπει στην καθημερινότητά μας και αποτελούν προϊόντα από τα οποία έχουμε υψηλές προσδοκίες.

Παρά το γεγονός ότι τα νεότερα αντηλιακά είναι πολύ βελτιωμένα, κανένα δεν προσφέρει απόλυτη προστασία. Επιπλέον, τα αντηλιακά κατά κανόνα χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο.

Συνήθη λάθη είναι το ακόλουθα:

 1. Επάλειψη αντηλιακού αμέσως πριν την έκθεση στον ήλιο ή το μπάνιο στη θάλασσα. Έτσι το προϊόν δεν έχει χρόνο να σταθεροποιηθεί πάνω στο δέρμα. Κανονικά, η επάλειψη πρέπει να γίνεται 15 – 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο.
 2. Χρήση μικρής ποσότητας – πολύ λεπτό στρώμα αντηλιακού. Αυτό μειώνει τον βαθμό προστασίας.
 3. Μη ομοιόμορφη επάλειψη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε να προστατεύουμε εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές όπως το πρόσωπο, τα πτερύγια των αυτιών, τη ραχιαία επιφάνεια των ποδιών.
 4. Αραιή συχνότητα ανανέωσης του αντηλιακού. Τα περισσότερα αντηλιακά απαιτούν ανανέωση μετά από μπάνιο στη θάλασσα, σκούπισμα με πετσέτα και σε περίπτωση παραμονής στον ήλιο για πάνω από δύο ώρες.
 5. Ψευδαίσθηση απόλυτης ασφάλειας από την χρήση του αντηλιακού. Τα αντηλιακά και ειδικά τα υψηλής προστασίας προϊόντα δημιουργούν μία λανθασμένη εντύπωση απόλυτης θωράκισης από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες, ενθαρρύνοντας την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, γεγονός που επιτείνει τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Ειδικά τις μεσημεριανές ώρες (11πμ – 4μμ) κανένα αντηλιακό δεν προστατεύει αρκετά, συνεπώς συνιστάται η αποφυγή της άμεσης έκθεσης στον ήλιο τις ώρες αυτές.

Τέλος, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η χρήση των αντηλιακών αποτελεί έναν μόνο από τους βασικούς πυλώνες της ηλιοπροστασίας και ότι θα πρέπει πάντα να συνδυάζεται με τη συνετή έκθεση και τη χρήση κατάλληλων προστατευτικών ενδυμάτων, καπέλου και γυαλιών ηλίου.

Απολαύστε το καλοκαίρι σας με ασφάλεια κάτω από τον ήλιο!

Πώς να περιποιούμαι σωστά τα νύχια μου;

Τα νύχια απαιτούν σωστή περιποίηση ώστε να παραμένουν όμορφα και υγιή.Το απλούστερο που έχετε να κάνετε είναι να τα κρατάτε καθαρά και να τα κόβετε τακτικά.

Αποφύγετε τη χρήση αιχμηρών εργαλείων γύρω και κάτω από το νύχι. Μην απομακρύνεται και μην κόβετε τα «πετσάκια». Η λεπτή αυτή μεμβράνη ονομάζεται επονύχιο και παίζει σπουδαίο ρόλο στην προστασία της μήτρας του νυχιού, αποτελώντας φραγμό για την διείσδυση ερεθιστικών παραγόντων και μικροβίων.

Μην χρησιμοποιείτε συνέχεια μανό. Οι χημικές ουσίες που περιέχουν τα μανό επηρεάζουν την ομαλή ανάπτυξη των νυχιών.

‘Οταν πηγαίνετε για μανικιούρ/πεντικιούρ προτιμήστε να έχετε πάντα μαζί σας τα προσωπικά σας εργαλεία. Ελλειπής αποστείρωση των εργαλείων ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμώξεων στο δέρμα και στα νύχια, όπως σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις, μυρμηκιές και μύκητες, αλλά και σοβαρότερων λοιμώξεων που μεταφέρονται αιματογενώς όπως ηπατίτιδα B και C, και HIV/AIDS.

hand-beauty-tips

Ποιες δερματοπάθειες προκαλούνται από το στρες;

Οι περισσότερες δερματολογικές παθήσεις επηρεάζονται, άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο βαθμό, από το ψυχολογικό στρες. Στο γεγονός αυτό πιθανόν συμβάλλει και η κοινή εμβρυική καταγωγή των κυττάρων του εγκεφάλου και του δέρματος, που προέρχονται από το λεγόμενο εξώδερμα.

Εξάλλου, σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι διαβιβαστικές ουσίες και χημικοί μεσολαβητές που υπάρχουν στον εγκέφαλο, παράγονται σε μικρότερες ποσότητες και στο δέρμα. Έτσι, το στρες μπορεί να λειτουργήσει ως εκλυτικός, ή επιβαρυντικός παράγοντας σε πλήθος δερματοπαθειών.

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις δερματοπαθειών που επιδεινώνονται με το στρες είναι:

 • η σμηγματορροική δερματίτιδα
 • η ψωρίαση
 • η λεύκη
 • η ακμή
 • η τριχόπτωση.

Μάθετε να ελέγχετε το άγχος σας. Θα σας βοηθήσει πολλαπλά!

relax-004

Τι μπορώ να κάνω ώστε να μην πάθω καρκίνο του δέρματος;

Προστατευτείτε από τον ήλιο!

Μάθετε καλά το δέρμα σας και εξοικειωθείτε με τις ιδιαιτερότητές του.

Πραγματοποιήστε αυτό-ελέγχους. Ελέγξτε το δέρμα των αγαπημένων σας προσώπων.

Μία φορά το χρόνο υποβληθείτε σε προληπτικό δερματολογικό έλεγχο.

Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα τη Δερματολόγο σας για οποιαδήποτε βλάβη στο δέρμα σας που διαρκεί πάνω από δυο εβδομάδες και μεγαλώνει, αλλάζει σχήμα, παρουσιάζει αιμορραγία ή κνησμό. Όλα αυτά είναι σημεία που μπορεί να παρουσιάζει ένας καρκίνος του δέρματος.

Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ένας καρκίνος του δέρματος τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα πλήρους ίασης, χωρίς δύσμορφα σημάδια.

Η έγκαιρη διάγνωση προλαμβάνει μεγάλες παραμορφωτικές χειρουργικές επεμβάσεις και σώζει ζωές!!!

Τα solarium είναι επικίνδυνα;

Τα solarium είναι συσκευές που εκπέμπουν φως κυρίως στο φάσμα της UVA ακτινοβολίας, διεγείροντας τα μελανοκύτταρα στην παραγωγή μελανίνης. Έτσι επιτυγχάνουν το μαύρισμα της επιδερμίδας, χωρίς να προκαλούν έγκαυμα ή εμφανείς ερεθισμούς. Ωστόσο, είναι πλέον γνωστό πως αυτό ακριβώς το φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας προκαλεί τη φωτογήρανση και συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνων του δέρματος.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η χρήση solarium από νεαρά ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος κατά 75%. Συνεπώς, το solarium κάθε άλλο παρά ασφαλές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, και για το λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγεται.

Πως μπορώ να αποκτήσω μαύρισμα χωρίς ήλιο;

Κατ’ αρχήν, πρέπει να αποσυνδεθούν τα πρότυπα της ομορφιάς από το μαυρισμένο δέρμα. Το ίδιο το μαύρισμα είναι μια απάντηση του οργανισμού στις βλάβες του DNA των κυττάρων του δέρματος που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Συνεπώς, το μαύρισμα είναι ένα SOS μήνυμα που εκπέμπει το δέρμα όταν εκτίθεται στον ήλιο. Το υγιές δέρμα, το οποίο δεν έχει υποστεί φωτογήρανση είναι το πιο όμορφο δέρμα.

Ωστόσο, για όσους προτιμούν μια πιο μελαμψή χροιά της επιδερμίδας, τα προϊόντα μαυρίσματος χωρίς ήλιο αποτελούν μία ασφαλή επιλογή. Τα προϊόντα αυτά χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

1) Τα bronzers, τα οποία περιέχουν χρωστικές όπως το μεϊκ-απ και προσδίδουν αμέσως μόλις εφαρμοστούν μια πιο σκούρα απόχρωση στην επιδερμίδα ενώ αφαιρούνται εύκολα με σαπούνι και νερό

2) Τα προϊόντα σταδιακού μαυρίσματος (sunless tanners) που περιέχουν διυδροξυασετόνη, μια ουσία που διεισδύει στο επιφανειακό στρώμα των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας (κερατίνη στιβάδα) όπου σταδιακά οξειδώνεται και προσδίδει μια σκουρότερη απόχρωση στο δέρμα. Το αποτέλεσμα διαρκεί για λίγες ημέρες μετά από μια εφαρμογή και υποχωρεί βαθμιαία μέσα σε μια εβδομάδα περίπου, με την αποφολίδωση των κυττάρων της επιδερμίδας. Τα προϊόντα αυτά θεωρούνται αρκετά ασφαλή αν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ότι υποκαθιστούν το αντηλιακό, διότι δεν προσφέρουν προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες.

Πόσο πολύ μπορώ να εμπιστευτώ το αντηλιακό μου;

Τα σύγχρονα αντηλιακά είναι προϊόντα επισταμένης έρευνας και υψηλής τεχνολογίας, που προορίζονται για την φωτοπροστασία του δέρματος σε όλα τα επίπεδα. Κατά συνέπεια, τα αντηλιακά έχουν μπει στην καθημερινότητά μας και αποτελούν προϊόντα από τα οποία έχουμε υψηλές προσδοκίες.

Παρά το γεγονός ότι τα νεότερα αντηλιακά είναι πολύ βελτιωμένα, κανένα δεν προσφέρει απόλυτη προστασία. Επιπλέον, τα αντηλιακά κατά κανόνα χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο. Ειδικότερα τα υψηλής προστασίας προϊόντα δημιουργούν μία λανθασμένη εντύπωση απόλυτης θωράκισης από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες, ενθαρρύνοντας την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, γεγονός που επιτείνει τις βλαβερές συνέπειες τις υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Ιδιαίτερα κατά τις μεσημεριανές ώρες (11πμ – 4μμ) κανένα αντηλιακό δεν προστατεύει αρκετά, συνεπώς συνιστάται η αποφυγή της άμεσης έκθεσης στον ήλιο τις ώρες αυτές.

Τι σημασία έχει η προστασία από την UVA;

Κατά την τελευταία εικοσαετία αναγνωρίστηκε η σημαντική συμβολή της UVA στην πρόκληση παθολογικών καταστάσεων στο δέρμα – φωτογήρανση, φωτο-καρκινογένεση, φωτο-δερματοπάθειες. Για το λόγο αυτό θεωρήθηκε απαραίτητη η προσθήκη στα αντηλιακά φίλτρων προστασίας από τις UVΑ. Έτσι, δημιουργήθηκε μια νέα γενεά αντηλιακών προϊόντων ευρέος φάσματος. Στις συσκευασίες αυτών των αντηλιακών εμφανίζεται η σήμανση UVA. Προϊόντα με υψηλό δείκτη SPF υποχρεούται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία να προσφέρουν και υψηλού βαθμού προστασία από την UVΑ.

Τι σημαίνει ο δείκτης SPF;

Τα πρώτα αντηλιακά παρασκευαστήκαν με σκοπό την προστασία από το ηλιακό έγκαυμα, το οποίο προκαλείται από την UVB ακτινοβολία. Ο βαθμός προστασίας από την UVB εκφράζεται μέσω του δείκτη αντηλιακής προστασίας (Sun Protection Factor – SPF), ο οποίος προσδιορίζεται σε εργαστηριακές συνθήκες όπου το αντηλιακό χρησιμοποιείται σε αρκετά παχύ στρώμα (2mg/cm2). Ένα αντηλιακό με δείκτη SPF 15 απορροφά το 93% της UVB, με SPF 30 το 97%, ενώ με SPF 50 το 98%. Εάν πχ το δέρμα σας κοκκινίζει μετά από 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία, με τη χρήση ενός αντηλιακού με δείκτη 15 θα χρειαστεί 150 λεπτά έκθεσης για να έχει την ίδια αντίδραση. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι στην πράξη οι ποσότητες αντηλιακού που χρησιμοποιούνται είναι πολύ μικρότερες (0,5 – 1 mg/cm2) με αποτέλεσμα δραστική μείωση του SPF.

original_spf_30

Πώς δρουν τα αντηλιακά;

Η δράση  των αντηλιακών οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ειδικές ουσίες –  φίλτρα που περιέχουν. Τα αντηλιακά φίλτρα, ανάλογα με τη χημική τους σύνθεση διακρίνονται σε  χημικά/οργανικά και φυσικά/ανόργανα. Επιπλέον, σύμφωνα με τα  φάσμα απορρόφησής τους ταξινομούνται σε φίλτρα που απορροφούν κυρίως στην περιοχή της   UVB, ή της  UVA, ή ευρύτερα τόσο στην UVB όσο και στην UVA, ακόμη και στο ορατό φως. Όσο ευρύτερο είναι το φάσμα απορρόφησης, τόσο πιο προστατευτικό είναι ένα αντηλιακό.

Τα χημικά φίλτρα περιέχουν οργανικές χημικές ουσίες οι οποίες προσροφούν τις προσπίπτουσες υπεριώδεις ακτινοβολίες, παρεμποδίζοντας την διείσδυσή τους στο δέρμα. Τα περισσότερα αντηλιακά του εμπορίου περιέχουν έναν συνδυασμό χημικών φίλτρων για πιο αυξημένη προστασία.

Τα φυσικά φίλτρα αποτελούνται από ανόργανες χημικές ουσίες (διοξείδιο του τιτανίου – TiO2 ή οξείδιο του ψευδαργύρου ZnO) που έχουν την ιδιότητα να αντανακλούν και να σκεδάζουν τις προσπίπτουσες υπεριώδεις ακτινοβολίες, παρεμποδίζοντας την διείσδυσή τους στο δέρμα. Τα φυσικά φίλτρα έχουν μικρότερη πιθανότητα πρόκλησης αλλεργικών αντιδράσεων και έχουν ευρύ φάσμα προστασίας. Στα φυσικά φίλτρα οφείλεται και η λευκωπή χροιά που αφήνουν ενίοτε πάνω στο δέρμα τα αντηλιακά. Προτιμούνται στα σκευάσματα που προορίζονται για τα παιδιά.

Επιπροσθέτως, τα σύγχρονα αντηλιακά περιέχουν συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική και κυτταροπροστατευτική δράση, καθώς και ένζυμα επιδιόρθωσης του  DNA. Η προηγμένη τεχνολογία παρασκευής τους έχει επιτρέψει την ουσιαστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της υφής και της ανεκτικότητας των αντηλιακών.

Τι είναι τα αντηλιακά;

Τα αντηλιακά είναι προϊόντα που επαλείφονται στο δέρμα με σκοπό την προστασία του από τις επιβλαβείς ακτινοβολίες του ήλιου. Υπάρχουν διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες κάθε τύπου δέρματος: κρέμες, λάδια και γαλακτώματα προορίζονται για κανονικά / ξηρά δέρματα, ενώ σπρέι και τζελ επαλείφονται πιο εύκολα σε έντριχες περιοχές και απευθύνονται σε πιο λιπαρά δέρματα. Ορισμένα προϊόντα για το πρόσωπο έχουν χρώμα για να προσφέρουν κάλυψη, όπου αυτή είναι επιθυμητή. Συνάμα, ορισμένα παιδικά προϊόντα αφήνουν μία λευκωπή χροιά στο δέρμα για να διακρίνονται εύκολα οι περιοχές όπου έχει γίνει επάλειψη του αντηλιακού.

original_sunscreen

Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες ηλιοπροστασίας;

Οι βασικές αρχές προστασίας από τις βλαβερές συνέπειες του ηλίου συνοψίζονται στα εξής:

 1. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες αιχμής (το καλοκαίρι 10 πμ με 4μμ)
 2. Φοράτε κατάλληλα προστατευτικά ενδύματα και γυαλιά ηλίου
 3. Μην εκθέτετε βρέφη και μικρά παιδιά απευθείας στον ήλιο
 4. Χρησιμοποιείτε αρκετή ποσότητα αντηλιακού
 5. Χρησιμοποιείτε αντηλιακά που προστατεύουν επαρκώς τόσο από τις UVB και όσο και από τις UVA

Πως να επιλέξω το κατάλληλο αντηλιακό;

Το αντηλιακό πρέπει καταρχήν να είναι ευρέως φάσματος, δηλαδή να προστατεύει από τις επιβλαβείς ακτίνες του ηλίου, τόσο τις UVB (που ευθύνονται κυρίως για το ηλιακό έγκαυμα αλλά και για τον καρκίνο του δέρματος) όσο και τις UVA (που κυρίως προκαλούν φωτογήρανση και φωτοκαρκινογένεση). Μέτρο αποτελεσματικής προστασίας για τις πρώτες αποτελεί ο δείκτης SPF. Εάν παραδείγματος χάρη, κάποιος καίγεται στον ήλιο μετά από έκθεση 15 λεπτών, χρησιμοποιώντας ένα αντηλιακό με SPF 10 θα μπορεί να παραμείνει στον ήλιο για χρονικό διάστημα 10 φορές μεγαλύτερο (δηλαδή 150 λεπτά ) χωρίς να καεί. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει να χρησιμοποιεί τη σωστή ποσότητα αντηλιακού και να το ανανεώνει συχνά. Ελάχιστος αποδεκτός δείκτης προστασίας θεωρείται το 15. Μέγιστος δείκτης προστασίας είναι το 50+. Όσο πιο ανοιχτόχρωμη είναι η επιδερμίδα μας, τόσο υψηλότερο δείκτη προστασίας χρειάζεται.  Για την ακτινοβολία UVA οι δείκτες προστασίας ποικίλουν διότι δεν υπάρχει ένα κοινό διεθνές μέτρο αξιολόγησης. Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιείται ο PPD ο οποίος είναι αντίστοιχος του SPF. Συνεπώς, στο αντηλιακό μας πρέπει να αναγράφονται ο δείκτης SPF και η UVA προστασία.

Επιπλέον, το αντηλιακό μας πρέπει να έχει την κατάλληλη υφή για τον τύπο της επιδερμίδας μας. Έτσι, οι κρέμες χρησιμοποιούνται για τα ξηρά δέρματα, οι λοσιόν και τα τζέλ για μεικτές και λιπαρές επιδερμίδες. Επίσης, για έντριχες περιοχές, κυρίως στους άντρες, πολύ εύχρηστα είναι τα προϊόντα σε μορφή σπρέι. Πολλά αντηλιακά έχουν αδιάβροχη σύνθεση και παραμένουν στο δέρμα όταν κολυμπάμε ή όταν ιδρώνουμε πολύ.

Παρά το γεγονός ότι τα σύγχρονα αντηλιακά είναι πολύ εξελιγμένα, πρέπει να επισημανθεί ότι κανένα δεν προσφέρει απόλυτη προστασία και συνεπώς ακόμη και με αντηλιακό θα πρέπει κανείς να εκτίθεται με σύνεση στον ήλιο. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι οι επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες έχουν τη δυνατότητα να διαπερνούν τα σύννεφα και συνεπώς ακόμη και με συννεφιά, χειμώνα-καλοκαίρι, το αντηλιακό είναι απαραίτητο.

Πως μπορώ να προστατέψω το δέρμα μου από τον ήλιο;

Η προστασία του δέρματος από τον ήλιο επιβάλλεται τόσο για λόγους υγείας (πρόληψη εμφάνισης καρκίνων δέρματος) όσο και για λόγους καλαισθησίας (αποφυγή φωτογήρανσης). Από την ιατρική κοινότητα έχουν θεσπιστεί ορισμένα απλά μέτρα ηλιοπροστασίας, με σκοπό να μπορούμε να απολαμβάνουμε τον ήλιο με ασφάλεια, αποφεύγοντας τις επιβλαβείς επιδράσεις του.

Η χρήση αντηλιακού στα εκτεθειμένα σημεία είναι απαραίτητη καθόλη τη διάρκεια του έτους. Η σωστή επιλογή και η σωστή χρήση του αντηλιακού είναι καθοριστικής σημασίας. Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται στο δέρμα σε άφθονη ποσότητα τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες περίπου σε περίπτωση συνεχόμενης έκθεσης, καθώς και μετά από μπάνιο στη θάλασσα. Το καλοκαίρι, τις μεσημεριανές ώρες, όταν ο ήλιος είναι πολύ έντονος, το αντηλιακό δεν αρκεί για να μας προστατέψει. Για το λόγο αυτό συστήνεται η αποφυγή της άμεσης έκθεσης στον ήλιο από τις 10 πμ έως τις 4μμ κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Ακόμη και σε σκιερό μέρος, το δέρμα μας συνεχίζει να δέχεται την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας από τις αντανακλάσεις που δημιουργούνται από το περιβάλλον: την άμμο, την επιφάνεια του νερού, το χιόνι, κλπ. Στα μέτρα ηλιοπροστασίας περιλαμβάνονται η χρήση γυαλιών ηλίου και πλατύγυρου καπέλου για την προστασία των ματιών και της κεφαλής, καθώς και κατάλληλου προστατευτικού ρουχισμού (καλυπτικά σκουρόχρωμα ρούχα με πυκνή ύφανση). Επιπλέον, στην αγορά διατίθενται ειδικά ενδύματα με δείκτη αντηλιακής προστασίας (UPF).

Τι είναι η φωτογήρανση;

Ο όρος «φωτογήρανση» αναφέρεται στις αλλοιώσεις που προκαλεί στο δέρμα η χρόνια, παρατεταμένη  έκθεση στον ήλιο.  Εμφανείς εκδηλώσεις φωτογήρανσης είναι οι καφέ κηλίδες, οι ρυτίδες, η χαλάρωση, η τραχιά υφή και η ματ όψη του δέρματος. Για τη διαδικασία της φωτογήρανσης κυρίως ενοχοποιείται η UVA ακτινοβολία, η οποία έχει την ικανότητα να διεισδύει βαθειά στο δέρμα και να δημιουργεί αλλοιώσεις του συνδετικού ιστού (ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης). Η έντονη φωτογήρανση επίσης προδιαθέτει στην ανάπτυξη καρκίνων του δέρματος. Συνεπώς, η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, προσθέτοντας χρόνια ακόμη και σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Πως προκαλείται το ηλιακό έγκαυμα;

Για το ηλιακό έγκαυμα ευθύνονται οι ακτίνες τις υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB) οι οποίες περιέχονται στο φως του ηλίου και φτάνουν στην επιφάνεια της Γης κυρίως τις μεσημεριανές ώρες της ημέρας. Οι ακτίνες αυτές προκαλούν το θάνατο (απόπτωση) κυττάρων της επιδερμίδας με αποτέλεσμα την εκδήλωση οξείας φλεγμονής στο δέρμα, που εμφανίζεται με τα γνωστά συμπτώματα: κοκκινίλα, πόνο , πρήξιμο, ίσως και φυσαλίδες . Το ηλιακό έγκαυμα ποικίλει σε έκταση και βαρύτητα και τα σοβαρά εγκαύματα χρήζουν άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης. Ιδιαίτερα επιρρεπή σε σοβαρά εγκαύματα είναι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, καθώς και τα πολύ ανοιχτόχρωμα άτομα. Έχει πλέον αποδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των σοβαρών εγκαυμάτων ιδιαίτερα κατά την προεφηβική ηλικία και του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης μελανώματος στην ενήλικη ζωή.

Η έκθεση στον Ήλιο κάνει καλό;

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιφέρει θετικές και αρνητικές επιδράσεις στην υγεία των ανθρώπων.

Στις θετικές συγκαταλέγονται : η ενεργοποίηση της βιταμίνης D στο δέρμα, η οποία τελευταίως έχει αναδειχθεί σε σπουδαίο παράγοντα προστασίας κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των αυτοάνοσων παθήσεων και των καρκίνων, καθώς επίσης η θετική επίδραση στην ψυχολογία , το αίσθημα ευεξίας που δημιουργεί και η αντικαταθλιπτική του δράση.

Οι αρνητικές επιδράσεις προκαλούνται συνήθως από παρατεταμένη και αλόγιστη έκθεση στον ήλιο και διακρίνονται σε άμεσες όπως  το ηλιακό έγκαυμα, η γνωστή μας ηλίαση και ορισμένες φωτοαλλεργίες, και σε χρόνιες όπως η γήρανση του δέρματος, η πρόκληση φωτοδερματοπαθειών, η δημιουργία καρκίνων του δέρματος και  η εμφάνιση  καταρράκτη στα μάτια.

Ποιές επιλογές ανάπλασης του δέρματος προσφέρει η Αισθητική Δερματολογία;

Η Δερματολόγος σας μπορεί να σας πληροφορήσει υπεύθυνα και να σας συμβουλέψει ώστε να επιλέξετε την καταλληλότερη για σας αντιγηραντική θεραπεία.

Οι θεραπείες ανάπλασης δέρματος που πραγματοποιούνται στο Δερματολογικό Ιατρείο περιλαμβάνουν:

 • τη μικροδερμοαπόξεση (microdermabrasion)
 • τη μεσοθεραπεία (mesotherapy)
 • τα peeling
 • το Botox
 • τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος (fillers)
 • τα μη επεμβατικά LASER ανάπλασης
 • τα εξελιγμένα συστήματα Fractional LASER

Η Δερματολόγος σας αποτελεί εγγύηση για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της κάθε θεραπείας.

Να απευθυνθώ σε ινστιτούτο αισθητικής ή σε Δερματολόγο;

Οι αντιγηραντικές «θεραπείες» που προσφέρονται από τα διάφορα ινστιτούτα αισθητικής βασίζονται στη χρήση προϊόντων ή μηχανημάτων πάνω στο δέρμα σας από μη-ιατρούς, ή από μη ειδικούς ιατρούς.

Πολύ συχνά, εγείρονται θέματα ασφάλειας των μεθόδων αυτών, καθώς εκτός του ότι δεν επιφέρουν το υποσχόμενο αποτέλεσμα, ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, τις οποίες ο ειδικός δερματολόγος καλείται, σε δεύτερο χρόνο, να αντιμετωπίσει.

Συνεπώς, εφόσον έχετε την επιλογή, εμπιστευτείτε εξαρχής την  φροντίδα του δέρματός σας στον ειδικό!

Ποιες είναι οι καλύτερες αντιγηραντικές κρέμες;

Οι αντιγηραντικές κρέμες και τα υπόλοιπα σχετικά προϊόντα που διαφημίζονται από διάφορες εταιρείες καλλυντικών, δεν υποβάλλονται  στην αυστηρή διαικασία  ελέγχου που ακολουθείται για τα φαρμακευτικά προιόντα και συνεπώς, τα στοιχεία αποτελεσματικότητας και ασφάλειας που παρουσιάζουν μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είναι καλύτερα να ζητήσετε τη γνώμη της Δερματολόγου σας για να σας συστήσει αντιγηραντικές θεραπείες και προϊόντα που βασίζονται σε αδιαμφησβήτητα επιστημονικά δεδομένα.

Συστατικά με αποδεδειγμένη αντιγηραντική δράση θεωρούνται:

 • τα αντηλιακά φίλτρα
 • τα αντιοξειδωρικά – βιταμίνες C,E, ρεσβερατρόλη, φλαβονοειδή, κλπ
 • τα ρετινοειδή
 • τα οξέα φρούτων

Τα συστατικά αυτά υπάρχουν μόνα τους, ή σε συνδυασμό, σε δερμοκαλλυντικά προϊόντα ή μπορούν να ενσωματωθούν – στις κατάλληλες συγκεντρώσεις –  σε παρασκευάσματα που ετοιμάζονται στο φαρμακείο, με συνταγή της Δερματολόγου σας.

Γιατί είναι προτιμότερη η αποτρίχωση με λέιζερ/LASER αντί για Φωτόλυση / IPL ;

 • Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την αποτρίχωση με IPL. Έχει άριστα αποτελέσματα σε ανοιχτόχρωμα και σκουρόχρωμα δέρματα, σε τρίχες χονδρές και σε χνούδι.
 • Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι πολύ πιο ασφαλής από την αποτρίχωση με IPL, καθώς, σε έμπειρα χέρια, σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζει ανεπιθύμητες ενέργειες.
 • Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι πολύ πιο γρήγορη από την αποτρίχωση με IPL, καθώς ο χρόνος που απαιτείται για μία συνεδρία κυμαίνεται από 3 λεπτά πχ για το άνω χείλος έως 40 λεπτά για ολόκληρα τα πόδια.
 • Η αποτρίχωση με λέιζερ απαιτεί πολύ λιγότερες  συνεδρίες συνολικά από την αποτρίχωση με IPL. Πχ για μασχάλες, μπικίνι, πόδια συνήθως χρειάζονται λιγότερο από 5 συνεδρίες.
 • Το συνολικό κόστος για την αποτρίχωση με λέιζερ είναι μικρότερο από αποτρίχωση με IPL, εάν κρίνει κανείς από το γρήγορο και οριστικό αποτέλεσμα – σημαντικά μικρότερο συνολικό αριθμό συνεδριών, ταχύτητα εκτέλεσης των θεραπειών, απαράμιλλη αποτελεσματικότητα και εγγυημένη ασφάλεια των θεραπειών.

 

Ποιες μέθοδοι αποτρίχωσης υπάρχουν;

Οι διαθέσιμες μέθοδοι αντιμετώπισης της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας, αναλόγως της αποτελεσματικότητά τους, θα μπορούσαν να ταξινομηθούν ως εξής ( από τις λιγότερο στις πιο αποτελεσματικές):

1.Ξύρισμα και αποτριχωτικές κρέμες – απομακρύνουν μόνο το επιφανειακό τμήμα του στελέχους της τρίχας, με αποτέλεσμα οι τρίχες να επανεμφανίζονται πολύ γρήγορα, μεγαλώνοντας από το τμήμα της τρίχας που παραμένει άθικτο μέσα στο τριχοθυλάκιο.

Mέθοδοι Aποτρίχωσης

2.Τσιμπιδάκι, κερί ή χαλάουα – έχουν ως αποτέλεσμα την εξολοκλήρου απόσπαση των τριχών από τα τριχοθυλάκιά τους. Αυτό προκαλεί τη διέγερση των αναγεννητικών κυττάρων που βρίσκονται στο βάθος του τριχοθυλακίου και την έναρξη της παραγωγής νέων τριχών. Η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο και επιφέρει την επανεμφάνιση των τριχών μετά από ένα μήνα περίπου. Οι τρίχες επανεκφύονται στην ίδια πυκνότητα και ποιότητα με τις προϋπάρχουσες, η ενίοτε και πιο παχιές.

3.Ηλεκτρόλυση με βελόνα – χρησιμοποιείται για μεμονωμένες τρίχες και σε μικρές περιοχές. Διοχετεύεται ήπιο ηλεκτρικό ρεύμα μέσω λεπτής βελόνας που εισάγεται βαθειά μέσα στα τριχοθυλάκια με σκοπό την καταστροφή των αναγεννητικών κυττάρων του τριχοθυλακίου. Είναι μία μέθοδος που υπόσχεται “ριζική“ αποτρίχωση, σπάνια όμως την επιτυγχάνει. Απαιτεί πολλές συνεδρίες και τα αποτελέσματα είναι συνήθως μη ικανοποιητικά. Έχει αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών όπως λοιμώξεις και εγκαύματα στην περιοχή εφαρμογής, και σχηματισμό δύσμορφων ουλών.

4. Φωτόλυση ή IPL – αποτρίχωση με μηχανήματα έντονου παλμικού φωτός (intense pulse light). Πρόκειται για συσκευές που διαθέτουν μία συμβατική πηγή φωτός (μία λάμπα) η οποία παράγει έντονο πολυχρωματικό φως, δηλαδή ένα μεγάλο εύρος ακτινοβολίας με διάφορα μήκη κύματος. Με τη βοήθεια ειδικών φίλτρων γίνεται προσπάθεια περιορισμού του εύρους της ακτινοβολίας σε συγκεκριμένα τμήματα του φάσματος, ανάλογα με την εφαρμογή που πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Το ίδιο μηχάνημα έχει πολλές χρήσεις και προορίζεται τόσο για αποτρίχωση όσο και για ευρυαγγείες, καφέ κηλίδες, ανάπλαση, κλπ. Στην αποτρίχωση υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα ρύθμισης των παραμέτρων ανάλογα με τον τύπο της τριχοφυΐας και ανάλογα με τον φωτότυπο του δέρματος. Απαιτούνται πολλές επαναλαμβανόμενες ανά τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως κάθε μήνα) συνεδρίες, με μέτριο συνήθως τελικό αποτέλεσμα, ειδικά σε περιοχές όπως το πρόσωπο. Για τον χειρισμό των μηχανημάτων IPL δεν προαπαιτείται να είναι κανείς ιατρός. Τα κέντρα αισθητικής προτιμούν τα μηχανήματα IPL (τα οποία ενίοτε διαφημίζουν ως λέιζερ), λόγω του χαμηλού κόστους αγοράς και συντήρησης και της ευελιξίας που προσφέρουν: πολλές διαφορετικές εφαρμογές με ένα μηχάνημα.

5. LASER – αποτρίχωση με μηχανήματα LASER. Πρόκειται για υψηλής τεχνολογίας συσκευές που χρησιμοποιούν συγκεκριμένα ενεργά υλικά (όπως πχ. τον πολύτιμο λίθο αλεξανδρίτη) για την παραγωγή υψηλής ενέργειας και καθαρότητας οπτικής ακτινοβολίας. Το φως που εκπέμπεται από το μηχάνημα λέιζερ έχει ένα μοναδικό μήκος κύματος ώστε να στοχεύει επιλεκτικά τη μελανίνη της τρίχας. Το μηχάνημα έχει τη δυνατότητα ρύθμισης πλήθους παραμέτρων όπως το εύρος της δέσμης, η διάρκεια παλμού και η ενέργεια που εκπέμπεται ανά παλμό. Όλα αυτά επιτρέπουν μεγάλη ακρίβεια στην εφαρμογή, εξατομίκευση της θεραπείας και συνεπώς μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα μηχανήματα λέιζερ που προορίζονται για εφαρμογές στον άνθρωπο επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο από ειδικά εκπαιδευμένους ιατρούς ή από εξειδικευμένο παραϊατρικό προσωπικό υπό την άμεση εποπτεία ιατρού.

Τα χάπια για την ακμή δημιουργούν πρόβλημα στην εγκυμοσύνη;

Υπάρχει μία ειδική κατηγορία φαρμάκων που χορηγούνται από το στόμα σε περιπτώσεις σοβαρής μορφής ακμής. Η δραστική ουσία λέγεται ισοτρετινοϊνη και πρόκειται στην ουσία για ένα παράγωγο της βιταμίνης Α. Εάν η ισοτρετινοϊνη ληφθεί από εγκυμονούσες γυναίκες, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο.

Το φάρμακο αυτό ωστόσο είναι από τις αποτελεσματικότερες θεραπείες για δύσκολες μορφές ακμής. Όταν χρησιμοποιείται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πρέπει να αποφεύγεται η εγκυμοσύνη καθόλη τη διάρκεια της λήψης του φαρμάκου καθώς και για δύο μήνες μετά τη διακοπή του. Το φάρμακο είναι εμβρυοτοξικό, δεν είναι είναι όμως μεταλλαξιογόνο και δε δημιουργεί προβλήματα γονιμότητας. Είναι απολύτως ασφαλές και εξαιρετικά αποτελεσματικό όταν λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες και υπό τη στενή παρακολούθηση του Δερματολόγου σας.

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ακμή;

Το θέμα της πιθανής σχέσης ανάμεσα στη διατροφή και την ακμή εξακολουθεί να προκαλεί αντιπαραθέσεις μεταξύ των επιστημόνων. Είναι όμως γενικά αποδεκτό το γεγονός ότι η ακμή δεν προκαλείται από κακή διατροφή ή υπερκατανάλωση ορισμένων προϊόντων όπως λιπαρές τροφές ή σοκολάτες. Ωστόσο, επειδή οι λιπαρές τροφές είναι γενικότερα επιβλαβείς για τον οργανισμό και κατά τη βρώση τους επαλείφεται λάδι στο πρόσωπο, καλό είναι να αποφεύγονται. Ομάδα Αμερικανών επιστημόνων δημοσίευσε ερευνητικές εργασίες που ενοχοποιούν το αγελαδινό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα για τη δημιουργία της ακμής , ίσως λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε ορμονικά παράγωγα.

Το λιπαρό δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση;

Φυσικά. Στο λιπαρό δέρμα συστήνεται η χρήση ειδικών μη λιπαρών και μη φαγεσωρογόνων ενυδατικών προϊόντων όπως κρέμες και τζελ που έχουν παρασκευαστεί για αυτού του τύπου δέρματα. Γενικώς, σχεδόν όλες οι επώνυμες εταιρείες δερμοκαλλυντικών διαθέτουν σειρές προϊόντων που απευθύνονται σε λιπαρά με τάση για ακμή δέρματα.

Το συχνό πλύσιμο βοηθάει στην ακμή;

Το υπερβολικό πλύσιμο και τρίψιμο του δέρματος δεν προλαμβάνουν την ακμή, ούτε τη θεραπεύουν, αλλά αντιθέτως ερεθίζουν το δέρμα και μπορεί να την επιδεινώσουν. Γενικά, στα λιπαρά με τάση για ακμή δέρματα συστήνουμε πλύσιμο μία με δυο φορές την ημέρα με ειδικό ήπιο καθαριστικό και χλιαρό νερό.

Ακμή εμφανίζουν μόνο οι έφηβοι;

Όχι, η ακμή μπορεί να εμφανιστεί θεωρητικά σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο είναι πολύ συχνότερη στους εφήβους και στους νεαρούς ενήλικες. Υπάρχει η νεογνική ακμή που εμφανίζεται στα μωράκια κατά τον πρώτο μήνα της ζωής και διαρκεί συνήθως λίγες μόνο εβδομάδες, η παιδική ακμή που είναι σπάνια και μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, καθώς και η ακμή των ενηλίκων γυναικών που είναι μία επίμονη μορφή ακμής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.