Το μέλασμα (κοινώς πανάδες) είναι μία συχνή δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από σκουρόχρωμες περιοχές του δέρματος. Συνήθως εμφανίζεται στο πρόσωπο, σπανιότερα σε άλλες ηλιοεκτεθειμένες περιοχές όπως λαιμός, αντιβράχια, κλπ. Η υφή του δέρματος είναι φυσιολογική, ενώ το χρώμα του κατά περιοχές είναι αρκετά πιο σκούρο από το περιβάλλον υγιές δέρμα. Στο πρόσωπο, οι συνηθέστερες θέσεις εντόπισης είναι τα ζυγωματικά, το μέτωπο, το άνω χείλος και η μύτη.
Προσοχή, το μέλασμα δεν πρέπει να συγχέεται με το μελάνωμα, που είναι μία επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος!
Το μέλασμα οφείλεται στην τοπική υπερπαραγωγή της χρωστικής του δέρματος που ονομάζεται μελανίνη. Η μελανίνη παράγεται από ειδικά κύτταρα, τα μελανοκύτταρα, ως απάντηση στην επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Η μελανίνη είναι το φυσικό μας αντηλιακό, καθώς προστατεύει το DNA των κυττάρων της επιδερμίδας από τις επιβλαβείς επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας.
Υπό ορισμένες συνθήκες, τα μελανοκύτταρα καθίστανται «υπερευαίσθητα», με αποτέλεσμα να υπερπαράγουν μελανίνη με την παραμικρή έκθεση του δέρματος στο ηλιακό φως.
Παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση μελάσματος είναι:
- η κληρονομικότητα
- το γυναικείο φύλο
- η εγκυμοσύνη
- η λήψη αντισυλληπτικών
- το σκουρόχρωμο δέρμα (σκούρος φωτότυπος)
Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι γυναικείες ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόκληση του μελάσματος. Το μέλασμα είναι τόσο συχνό στη διάρκεια της κύησης, που χαρακτηρίζεται και ως «μάσκα της εγκυμοσύνης» ή χλόασμα. Επίσης, το μέλασμα είναι συχνότερο στις γυναίκες που λαμβάνουν ορμονικά σκευάσματα όπως αντισυλληπτικά.
Ωστόσο, μέλασμα εμφανίζουν ενίοτε και οι άνδρες. Στους άνδρες το μέλασμα συνήθως προσβάλλει σκουρόχρωμα δέρματα, με χρόνια παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, σε συνδυασμό (ή μη) με χρήση ερεθιστικών προϊόντων στο δέρμα.
Γενικώς, η πρόκληση οποιουδήποτε ερεθισμού στο δέρμα ατόμων με προδιάθεση να αναπτύξουν μέλασμα, μπορεί να προκαλέσει το πρόβλημα ή να το επιδεινώσει. Για το λόγο αυτό, ακόμη και οι θεραπευτικοί χειρισμοί που επιλέγουμε οφείλουν να είναι ήπιοι, απόλυτα συμβατοί με τις ανάγκες του δέρματος στην κάθε περίπτωση.
Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία του μελάσματος πατήστε εδώ.